Πλακιάς

Ο Πλακιάς είναι παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, αλλά και παραλία της Κοινότητας Σελλίων του Δήμου Αγίου Βασιλείου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου στη Νότια Κρήτη. Βρίσκεται 35 χλμ από το Ρέθυμνο σε μια εύφορη πεδιάδα που σχηματίζεται από τον ποταμό Κότσιφο, που έχει νερό όλο το χρόνο. Την περιοχή διασχίζει και το πανέμορφο φαράγγι του Κουρταλιώτη. Ο οικισμός δημιουργήθηκε γύρω στο 1830 από ψαράδες από τα Σελλιά Ρεθύμνου. Η πρώτη αναφορά σε αυτόν γίνεται στην ελληνική απογραφή του 1961, όταν είχε 6 κατοίκους. Στη δεκαετία του ’60, η παραλία του Πλακιά ήταν ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους χίπις και στη δεκαετία του ’70 γνώρισε μια πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Σήμερα τα περισσότερα σπίτια βρίσκονται κοντά στο μικρό λιμάνι του Πλακιά, αγκαλιάζοντας τη μεγάλη παραλία σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Ιστορία του Πλακιά

Το χωριό φαίνεται να κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Ο Πλακιάς θεωρείται από κάποιους η αρχαία πόλη του Φοίνικα Λαμπαίων. Αντικείμενα ρωμαϊκών χρόνων έχουν βρεθεί στον Πλακιά, ενώ νεκρόπολη 5 στρεμμάτων βρέθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή, αλλά οι πλάκες αφαιρέθηκαν από τους τάφους. Στην πλαγιά έχουν βρεθεί διάσπαρτες πλάκες και σύμφωνα με μια υπόθεση, ο μεγάλος αριθμός τους έδωσε το όνομα Πλακιάς (πλάκα) στην περιοχή. Όπως, όμως, σημειώνει ο Κωστής Ηλ. Παπαδάκης στο «Τοπωνυμικό» του, ο οικισμός οφείλει το όνομά του στις μεγάλες υποθαλάσσιες πλάκες που εκτείνονται στη στεριά, και είναι ευδιάκριτες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με μια άλλη υπόθεση, το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι το χωριό ήταν χτισμένο σε μια μεγάλη πλάκα.

Η παραλία του Πλακιά

Η κεντρική παραλία του Πλακιά βρίσκεται περίπου 200μ από το χωριό και εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 1,5χλμ. Είναι μια καλά οργανωμένη παραλία με αμμουδιά, με ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει παραλιακός δρόμος με ταβέρνες και μικρά ξενοδοχεία, ενώ στην παραλία υπάρχουν αλμυρίκια, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, γήπεδα beach volley, καντίνες, αποδυτήρια και ντους. Το ανατολικό τμήμα της μεγάλης παραλίας του Πλακιά ονομάζεται Παλίγκρεμνος. Η παραλία είναι αμμώδης και καλά οργανωμένη, δίπλα σε ξενοδοχεία και ταβέρνες. Χαρακτηριστικά στοιχεία του Παλίγκρεμνου είναι οι τεράστιοι κάθετοι βράχοι που σηκώνονται σε μεγάλο ύψος και αποτελούν δημοφιλές πεδίο αναρρίχησης. Κάθε πανσέληνο, από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο, εμφανίζεται ένα περίεργο φαινόμενο στον Παλίγκρεμνο. Το φως του φεγγαριού αντανακλάται από τους ψηλούς βράχους στη θάλασσα. Έτσι, πολλά μεγάλα καλαμάρια βγαίνουν στην άκρη της παραλίας και μαζεύονται από τους χωρικούς.

Αξιοθέατα

Στον Παλίγκρεμνο υπάρχουν φρεάτια ορυχείου που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά κάρβουνου. Στο σημείο αυτό, που ονομάζεται και Γονατές, υπάρχει ένας τεράστιος απότομος γκρεμός. Λέγεται ότι ο Διγενής Ακρίτας (ήρωας του λαϊκού τραγουδιού) γονάτισε και ήπιε νερό από μια κοντινή πηγή, μια από τις πολλές της περιοχής. Αξιοθέατα του Πλακιά είναι επίσης ο παλιός μύλος, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, καθώς και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία είναι χτισμένη στα ερείπια παλαιότερου κτιρίου. Άλλες όμορφες παραλίες κοντά στον Πλακιά είναι το Δαμνόνι, το Αμμούδι, το Μικρό Αμμούδι και η Σούδα. Κάποιες άλλες παραλίες, λίγο πιο μακριά, είναι η Τριόπετρα, ο Πολύριζος, ο Κόρακας και τα Σχοινάρια, μια παραλία που δημοφιλής σε όσους αγαπούν τις καταδύσεις. Ένα καράβι επίσης φεύγει από τον Πλακιά για την περίφημη λίμνη Πρέβελη.

Εκδηλώσεις

Στον Πλακιά γίνονται πολλά παραδοσιακά πανηγύρια, όπως το κούρεμα των προβάτων, η γιορτή του ψαρά και της ρακής, στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε αν βρεθείτε στην περιοχή. Στον Πλακιά θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε αφού σήμερα διατίθενται ξενοδοχεία, καφετέριες, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, οργανωμένες παραλίες και ταχυδρομείο. Στον Πλακιά θα βρείτε επίσης πολλές δραστηριότητες για να δοκιμάσετε όπως ιστιοπλοΐα, wind-surfing, θαλάσσιο σκι, kiteboarding, καταδύσεις και άλλα.